Assalamualaikum blog ku....

MashaAllah... dah berkurun tak update blog sendiri... hahaha.. adoiii la.. busy dengan kerja dan anak2.. Alhamdullilah, anak dah 2 dah,, kejap je kan. Tapi tak pernah lagi nk cerita pasal yang ke 2 dalam blog. Khalifah kedua saya ialah Muhammad Aydan Dilfy, manja sikit yang ni, mungkin berkat menyusu badan sepenuhnyakan heheh.

Hampir 2 tahun menyepi dari blogging, macam2 yang dah berlaku, ALhamdullilah yang baik2 saja banyak berlaku :). Dulu selalu meroyan sensorang sebab berjauhan dari suami kan, sekarang ni kami dah tinggal bersama di rumah kami sendiri, Alhamdullilah.

Hampir 5 tahun juga bekerja di Pahang ni, makin best plak.. walaupon jauh dari kesibukan bandar semua kan.

DOakan saya makin aktif berblog, berkongsi ape2 cerita.. resepi ke.. hahahaa.. ok la, dah nak jam 11, nk pegi kelas plak, mengajar Database System.. topik SQL dah minggu ni, harap student ok2 la.. ni asyik nk kena membebel je dalam kelas.. hehehe..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

malas sokmo !

hahahahahaha.... tajuk yg mmg ditujukan pada diri sndiri, malas nk update blog kesayangan ni. Entah mana la mood gila update blog yang ada pda aku satu ketika dulu... Mungkin faktor masa yg halang aku nk update blog. Kerja sekarang yng bnyk sangat, nama je pensyarah tapi kerja2 kuli mmg kami kena buat, bkn mengajar je, kerja sampingn yg ak xthn, paling xsuka jg aset... siyes mmg dari plg bwh la keje kami ni, tulis no pendaftaran aset tu pn aku wat, mcm kt setiap kerusi, meja, komputer semua la, tertonggeng tonggeng duk tulis. .

Nak kata duk kat kerusi je wat keje, jgn mimpi la... oh ye, kje cleaner pn kami wat, tiap kali nk mula sem, kami la duk sapu2 lab kemas, hahahahha... tragis kan keje, nama je pegawai tapi lebih dr tu kami kena wat, stressssss klo nk citer pasal keje.

eh, sbnarnya nk test taip kt gtab je, hehhehe... gila xbest, hahahahaha.. best menaip kt keyboad lg la dr touch2 neh... dah l eh












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAYA 2012


Assalamualaikum... and SELAMAT HARI RAYA.. masih belum terlambat kan nk ucap selamat hari raya pada pembaca blog ni.. eh ada ke nk baca blog yg hidup segan mati tak mau ni.. ehehehe..

Raya tahun ni kurang feel sikit la.. mungkin sbb ini tahun pertama beraya jauh dari family.. eh jauh ke.. x.. tahun pertama beraya dengan keluarga belah suami.. memang sangat2 terasa la.. sedih taw masa tu.. hahah. Mungkin sebab belum biasa kot, and suasana berbeza, rumah aku family besar, so sehari belum raya tu, mmg meriah la.. Makanan xyah cakap la, bnyk gila. And kami pn sibuk prepare makanan ntok raya. Tahun ni mak ak sendiri yg masak rendang, b4 this mmg ak je pegang kontrak masak rendang. Tak pe, tahun depan raya sane plak.. tak sabarnya raya tahun depan. Eh.

Ok cerita pasal zharif plak.. oh my hero, dah makin lasak yg amat. Memanjat sane sini, dah smpai atas meja makan dah. Berjalan tanpa henti, mcm xreti penat plak. Bab makan plak, dah langgar pantang. Sebelum ni mmg makanan dia aku jaga and pantau, tapi balik raya kali ni bedal je semua. Tapi yg overmanis macam biskut raya tu, mmg ak xbagi la..

Gambar raya pn xde, macam xcaya je xde gambar raya.. hahaha. Mungkin raya xde feel kot, gambar zharif sorang je yg ada. Dia pn pagi raya wat hal, tak nak pakai baju raya. Adoiii tensi mak taw! hasilnya baju raya selekeh gila. May be baju tu besar kot, and dia xselesa. Ni mmg salah mama dia la, last minute prepareration so baju2 dah xde saiz. So azam thn depan, sebelum start puasa tu, baju raya kami semua dah settle dah. Macam dah serik dah last minute prepareration ni.

ok dah siap dah.. nk g beraya dah.. songkok??? hurm.. jgn harap la leh pakai 5 saat pown..

ok.. ni gaya kalo amek gambar :(

hahaha.. nanges dah, sbb xleh nk membuas.. mama amik jap nk gambar je sayang weh

ok.. my hensem boy.. :)

ok ni plak raya ke 5, singgah pantai masa g wed hubby's cousin
gemoknye mama zharif:(

and macam biasa, my hero takut laut.. hahhaa.. ingtkan dah berani dah, rupanya takut lg


ok, raya kali sempat juga visit few friends yg dapat baby baru.. baby raya u... tapi still xpuas sbb rasa ralat sangat xjumpe kawan2 yang pegi umh my old friend yg baru meninggal.. Arwah Aznan Ismail.. al fatihah for him..

Tak banyak sgt gambar sbb pg raya umh my kakak n abang pon xde gambar.. of cos la depan makanan semua bnda jadi lupa.. hahaha.. makanan sedap2 oooww... ok, hopefully kita masih berpeluang beraya tahun depan.. pada kawan2 sy nk mintak maaf bnyk sgt kalo ada salah dan silap, kadang2 mulut ni lagi laju dari otak kan.. hehehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pengalaman Yang Maha Hebat

Bismillahhirahmanirahim...

Tarikh 3 April 2010, tarikh keramat yang tak akan aku lupa buat selamanya... Tarikh yang aku menggadaikan nyawa untuk melahirkan insan yang cukup bermakna dalam hidup ni.. Biarlah aku membahasakan diri as a MAMA.. mana tau one day anaknda ku akan baca cerita ini kan..

ok.. Mama mula mengambil cuti rehat pada 1 April 2010, saje nak rehat2 dulu and buat last preparation.. due date yang doc bagi adalah 22 April 2010.. awalkan mama amik cuti.. entah la, sebab tak nak bersalin di Muadzam ni.. iyelah, abah n family semua jauh kan.. so mama amik jalan selamat dgn cuti awal..

1 April 2010 tu adalah hari Jumaat, mama kemas umh sebab nk tggal lama kan.. dalam pukul 4 ptg mcm tu abah sampai dr JB.. kami siap2 semua dan lepas maghrib bertolak pulang ke German.. eh Kelantan.. hahaha.. dah smpai kampung dah lewat malam dah..

2 April 2010 mama and abah mau g jalan2 n amik kereta di pasir puteh. Sebab kami pulang dgn 2 buah kereta pd asalnya, kereta kenari kawan abah yg bawak n tggalkan di pasir puteh sbb mama xleh drive malam.. So sebelum amik kete, abah bawak mama g KBMC untuk booking nk bersalin kt sane, tp time tu doc xde and kena dtg esknya.. Lepas tu mama rasa nk makan nasi sup daging yg sedap melampau di Tanjung n makan pulut pauh yg lama dah duk idam2.. ptgnya baru g amik kete.. time tu mama drive lg kete.. gigh kan.. hahaha

3 April 2010.. pagi2 lagi dah bersiap sbb appt ngn doc adalah pukul 10 pg.. Before tu, pegi isi perut dulu.. mama teringn nk makan nasi berlauk ayam kampung.. mkn kenyang2.. hehehe.. dah siap makan gerak g KBMC.. Nasib baik org xramai kan.. so cpt la dapat turn.. Doc tu adalah Doc Lily.. mmg mama nk doc perempuan :).. lepas cek sane sini.. Mama request nk doc nk tetapkan tarik bersalin.. nk bersalin pada next weeknya iaitu pada kandungan 38 minggu, tapi time tu kandungan mama baru 37 minggu.. nk set time sbb nk pastikan abah ada bersama masa anaknda mula2 melihat dunia.. and doc ckp, ok kita scan tgk baby mcm mane dulu.. After scan doc ckp, baby ok.. berat dah sesuai, kedudukan pn dah engage dah.. wah tetiba je mama berdebar.. hahaha..

Lepas mama ckp, semalam perut sy asyik mengeras je.. Doc ckp normal la kalo dah dekat2 nak bersalin.. dah set time semua nak blk dah.. dah bangun dari kerusi dah.. doc tetiba ckp.. boleh x nk cek jalan.. sbb dia kata tanda2 dah ada dah.. walllawehhh.. hahahaa.. pastu doc cek jalan, dia kata laluan jalan dah lembut ni.. eh dah 4cm dah.. kena masuk labour room ni.. adoiiii.. tanpa rasa sakit skit pun, jalan dah terbukak rupanya.. dah la brg2 baby xbawak ni... baju2 mama pn xsimpan lg.. hahha.. Pastu doc suh masuk labour room, tp mama ckp nk blk umh dulu, nk amik barang2 kan.. iye la dtg sehelai sepinggang je.. doc xkasi n suh abah sorang je balik..

Dah masuk labour room.. Doc tanya dah membuang ke belum? mama ckp belum lg.. dia kasi ubt.. dah masuk ubt, selesai tanpa sempat membuat pape.. hakhak.. ok dah selesai semua kena tukar baju pakai uniform org sakit.. masa mula2 masuk labour room pukul 11.30 pg.. duk relax atas katil sambil baca doa nabi nuh xhenti2.. time tu xsakit ape pn lg.. kul 12.30 doc masuk.. dia kata nk pecahkan air ketuban... dia pun pecahkan air ketuban.. xsakit pn.. tiba2 keluar air bnyk sgt.. perut yg membuncit bagaikan nk pecah tu, tiba2 jd kecik ckit.. pastu cek jalan dan 5 cm.. doc tanya skit x.. mama ckp xrasa pape pn.. naper xsakit ni? siap tanya doc naper xsakit.. doc ckp, ok xpe.. kita kasi ubt selusuh hospital ( induce la tuuuu ) nurse masukan induce by drip.. xsampai 5 min.. ok.. sakit dah dtg.. tp xkerap sgt.. mcm 30 min sekali.. boleh thn lg.. dah kul 1 lebih.. ok sakit smpai peluh2 dah.. mama sibuk cll abah suh dtg cpt sbb xthn duk menanggung skt sorang2..pukul 2 nurse dtg masukkan ubt induce lg.. ok kali ni skt yg teramat dah.. time tu abah dah smpai.. trus ckp ngn abah..,OK ni last dah bersalin.. hahaha.. masa tu skt mmg xleh tahan.. pastu request nk ubt thn skit.. padan muka kan, td kate xsakit sgt.. doc pn kata, ok lah kasi ubt thn sakit.. masuk je ubt tu, terus rasa lalok semacam.. mata mmg xleh nk bukak dah.. ngantuk sgt2.. xpnh rasa ngntuk cam gini.. mintak izin ngn abah nk tdo jap.. hahhaa.. dia kata ok la, tdo dulu..

Lepas terbangun dr tdo.. rasa skt yg amat.. masa tu kesan ubt dah kurang.. skt smpai peluh2.. tp perut lapar... mntak abah g belikan roti ngn air kotak milo.. masa tu nurse dgr terus dia tegur.. eh xleh makan dah.. hahhaa.. tp lapar sgt2 dah.. doc mmg xkasi mkn.. dia kata sabar la.. dah xlama dah.. masa tu dah kul 4.. skt dtg 5 min sekali.. mulut xhenti baca doa nabi nuh dan doa maryam.. abah kat sebelah pn mama xpedulik dah sbb skt sgt2.. dalam hati xsabar dah nk jmpe sikecik.. ok dah kul 5 ptg jalan dah terbukak 9cm.. masa dah nk tiba dah.. tanya nurse boleh x nk push ni.. hahhaa.. mmg jenis xsabar kan.. nurse kate boleh dah slow2.. tp mama push xslow2 dah.. mmg bersungguh.. sekuat hati sbb xthn skt yg amat sgt.. masa ni pndang abh je.. ni last ok.. last.. tiba2 time tu rasa kagum dengan ibu2 yg melhirkan anak.. n rasa mcm ni la yg mak ak rasa masa nk lahirkan aku.. Ya Allah, ko ampunkanlah dosa ibuku.. sakit yg dirasa waktu xmampu nk digambarkan mcm mane.. dah pukul 5.45 ptg.. still duk push lg.. tenaga dah semakin kurang.. abah sentiasa mengajar mama cara push yg betul.. and bagi semangat bila dah nampak kepala sikecik yg dah nk kluar.. masa tu mengalir air mata abah.. mama masa tu dah rasa skit sgt2.. doc hiris ke ape kt bawah tu mmg xrasa.. tenaga dah 0 time tu.. request doc ntok vacum..

doc ckp, push skit je lg ni.. kepala dah kluar, cuma bahu je belum.. tp mama time tu xmampu dah.. ngn penat n sakit yg bagaikan nk mati dah.. doc pn siapkan alatan nk vacum.. dia kata push, mama push.. gedebushhhh.. rasa panas keluar.. hahaha.. baby la tuuuu.. masa tu tepat pukul 6 ptg.. :)

Dengan baby berdarah lg... doc baling atas dada mama.. hahha.. nampak cam kejam kan, main baling2 je.. Kuasa Allah swt... once baby dah kluar.. rasa sakit trus hilang... masa tu mama and abah nangis je taw.. manjeee uuu.... sambil mama pegang.. nurse buang lendir dalam tekak baby.. dia main jolok2 ngn tiub je.. tapi yang paling mama kesal.. kepala bby berdarah sbb vacum td.. rasa nyesal yg amat.. tangisan pertama baby.. sngt comel ok...

lepas mama cium baby buat kali pertama nurse mintak nak g bersihkan dulu.. masa tu mama suh abah ikut g tgk.. hehee.. dah tu doc ckp dia nk buang darah kotor.. dia tekan je perut.. sakt jugak time tu.. dah siap tu, dia bius ckit sbb nk jahit.. luka agak banyak sbb vacum kan.. kena hiris lebih ckit.. auwwwww.. tapi xrasa pn.. hehehe

Fresh dari oven lg neh.. hahaha

baby dah siap.. and mama BF baby wat kali pertama.. and semua ahli family dah ada.. my SIL yg ajar cara nk BF.. sgt kekok ok.. gelojoh betul baby time tu.. hahaha.. lepas nurse siapkan mama and baby.. kami ditolak masuk ke room.. time tu ada makanan.. nk makan dulu sbb lapar gila.. and time tu tenaga dah xde kan,, nk pegang sudu pn xmampu.. and my mom yg suapkan..:) kasih ibu...
dah pndah masuk room.. :) muka scan mama dia.. haha

Malamnya ubt bius dah abis.. haaaa.. baru la rasa kt jahitan tu.. Abah temankan mama bermalam di hospital.. n baby di letakkan dalam nursery room.. mama xterpikir pn masa tu msti baby minum susu lain kan.. :(

Keesokannya.. lepas dah dicek by doc n paediatrik.. kami dah boleh pulang.. Welcome to our family MUHAMMAD ZHARIF RIZQIN B MOHD TASHRIF....
dah nak balik umah.. welcome home sayang...


Dah setahun dah.. arini baru nk share the best pengalaman..

Selamat Ulang Tahun yang pertama sayang.. Mana and Abah syg sgt2 kat zharif taw.. Semoga Zharif jd anak yg solehah.. and abang yg bertanggungjawab... Tak ada harga yg dapat disamakan dengan kasih syg kami berdua pada zharif.. LUV U SO MUCH!!!!

Masa genap 2 bulan.. love..love..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

-DEMAM-

Ari ni mama demam...
Pertama kali MC sejak keje kt cni.. ha koooo...
hopefully mama still kuat nk jaga zharif..
and jauhkan zharif dari sakit demam macam mama jgk..
seksanya idup bila keadaan xsihat mcm ni and terpaksa jaga zharif sorang2... :(

Dalam keadaan cuti sakit macam ni pn still pikir pasal keje..
Kertas bertimbun lg atas meja ntok dimarking...
aduh malasnya..


Abah cepat la pindah sini.. mama xlarat dah..:(

ni pun sakit kepala yg amat...:(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

nukilan pertama...

Bismillah....

Ini la nukilan pertama aku di ofis ini.. hhahhaaa.. ni kali pertama aku rasa nk update my blog di ofis JTMK ni.. ntah la.. maybe stress dgn kerja n rasa mcm nk update blog.. dah lama kan aku x update blog ni.. anak pn dah besar.. dah nk masuk 11 bulan...

Muhammad Zharif Rizqin.. dia la pengubat hati dikala sedih dan penguat semangat ketika lemah.. saya disini pn disebabkan dia.. :) mama syg sgt2 sama awak taw cayanggg...

My little cutie son :)

Dan sudah setahun lebih PJJ sama suami.. Hanya Allah sahaja tau susah senang aku disini.. Alhamdullilah... sepanjang aku tinggal berdua saja dgn zharif, ak tidak pernah mintak tolong atau susahkan sape2.. kecuali husband la kan.. ketika ak susah, msti masa tu suami ada disni.. Alhamdullilah.. Dia Maha Mengetahui.. mungkin di sini susah ntuk mintak tlg sape2 incase ada masalah..

Aku lebih suka tggal di Pontian.. jiran2 super baik.. xmacam disini.. ntah la.. Mungkin ada hikmah aku disini kan.. di sini lebih baik dari Mukah kan.. hehehe..

Rutin aku disini mcm biasa,, seperti mummy2 yg bekerja jgk.. bangun pagi, masakkan sendiri bekal ntuk zharif.. seboleh2nya aku mahukan yg terbaik ntuk dia.. Ibu mana yg tidak mahu berikan yg terbaik ntuk anak sndiri kan.. :p. Oh ye, macam pagi tadi terlajak ckit.. aku xsempat nak masakkan nasi ntok zharif,.. so rebus macaroni saje,..

Itu belum masuk bab anak sakit.. menangis tgh malam.. semua tu kena handle sorang2.. kadang2 ak nangis sama dgn anak aku.. sambil doa ALLAH bantulah hambamu ini.. Kuatkan semangatku.... aku yakin DIA ada dengan aku.. SYukur.. aku mampu lalui semua tu tanpa menyusahkan sape2..

Thanks my husband,.. walaupun kita jauh.. abg bnyk tlg gee.. support mama.. usaha jgk untuk balik every week.. thanks syg.. :)

Penguat semangat saya... :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bersih...blog

Fuh....fuh...sapu habuk kt blog dulu.. hehehe.. Dah lama xupdate blog kan, last update masa pregnant 6 bln.. ni anak dah kuar pn.. hehhee.. dah selamat semuanya...

Syukur sgt2, mama n baby selamat.. my baby name is MOHD ZHARIF RIZQIN BIN MOHD TASHRIF... (oh, i miss my baby so much, now i tgh kursus he stay at my mom's house) dilahirkan pada 3/4/11... pengalaman bersalin nnti, i akan citer.. now saje je nk warm up dulu kan. hope pasni akan update this blog regularly la.. takmo dah malas2 lg.. gambar zharif nnti i akan update, now ni tgh berinduksi di kl...

see u later...:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Our Little Precious baby...